Dotaz klienta: Bolí mě ledviny, jsem unavený, šedivím

Dotaz klienta: Bolí mě ledviny, jsem unavený, šedivím

Dobrý den Lenko, prosím o pomoc – dobré rady ohledně toho, jak posílit ledviny? Už to trvá několik let a řekl bych, že je to čím dál aktuálnější. Bolest je občasná, někdy více cítím pravou ledvinu a někdy zase levou. Celkově špatně spím. Většinou usnu dobře a rychle, ale cca po dvou hodinách spánku se při každém otočení probudím. Mám to tak už dlouhou dobu v řádech let. Ráno vstávám unavený a rád bych spal. Byl jsem u lékaře a jen by do mě cpal farmaka. 😞 Zkoušel jsem lichořeřišnici a ledvinový čaj. V poslední době jsem více šedivý a vlasy více padají a jsou takový nekvalitní. Zamlžené vidění, tinitus.

Časté zívání a neustálá únava mohou značit potíže s ledvinami.
Časté zívání a neustálá únava mohou značit potíže s ledvinami.

Co mohou oslabené ledviny způsobit vašemu tělu:

  • bolesti v dolní části zad
  • otoky na těle
  • tmavé váčky pod očima
  • mastící se vlasy s roztřepenými konečky
  • šedivění vlasů a ochlupení
  • vypadávání vlasů
  • rychlejší stárnutí
  • sklony k senilitě
  • snížené libido, impotenci, neplodnost
  • záněty prostaty a močového měchýřem
  • nadměrná chuť na slané potraviny

A co dokáží oslabené ledviny způsobit vaší duši:

  • strachy
  • nedostatečná vůle
  • panické úzkosti
  • plachost a nízké sebevědomí
  • neschopnost se plně soustředit
  • deprese
  • paranoidní chování

Psychosomatický pohled na ledviny

Představte si ledviny jako partnerské vztahy… své partnerské vztahy. Čím lépe fungují, tím se vašim ledvinám lépe pracuje. Konkrétně pravá ledvina je spojena s vaší celkovou (ne)spokojeností v životě a (ne)schopností komunikovat s druhými. Levá ledvina zase funguje stejně (ne)dobře, jako vaše (ne)přátelské vztahy s lidmi – partnerem, rodiči, kolegy v práci, vlastně všemi lidmi, kterými se obklopujete.

Chcete zlepšit stav vašich ledvin? Více se usmívejte na své okolí a když už se pohádáte, snažte se to se vší upřímností urovnat, ať se pěkně obnoví filtrační schopnost vašich ledvin. Udržujte se v teple, protože ledvinám nedělá dobře chlad – ani chlad vaší povahy. Stejně tak vyřaďte z jídelníčku ostrá jídla – i váš ostrý jazyk.

Kdy věnovat ledvinám nejvyšší pozornost

Vždycky. Každý den. Ale podle čínské medicíny je právě únor měsícem ledvin. (Nejen) v tuto dobu je skvělé funkci ledvin podporovat bylinkami (vřes, zlatobýl, svízel, lnice, pýr, rdesno, bříza), lněným semínkem, prohřívacím zázvorem nebo třeba „ledvinovou koupelí”. Tady na ní máte recepis:

Do hrnce s asi dvěma litry vody dejte pořádnou dávku přesličkové natě (může být i sušená) a nechte 12 hodin louhovat. Poté chvilku povařte a slijte do teplé vody ve vaně. Ponořte se do vany tak, aby ledviny byly ve vodě, ale srdce stále nad hladinou. Relaxujte takto 20 minut. Poté rovnou skočte do teplého pyžama a pod peřinu.

5 tipů, jak rozmazlovat své ledviny celý rok

  1. Dodržujte pitný režim – ideální je obyčejná voda pokojové teploty, kterou můžete doplnit o pár kapek vymačkaných z citronu. Nepijte ani málo, ale ani moc. 1,5 litru až 2 litry jsou ideální. Jako nápoj rozhodne není vhodná káva, alkohol ani černý čaj.
  2. Jezte v klidu a pomalu – jestli něco ledviny nemají rády, tak je to spěch, shon, stres. Takže si každé jídlo vychutnejte pěkně v klidu. Třeba si k němu pusťte relaxační muziku, která zpomalí snad každého workoholika.
  3. Dejte si pozor na kyselinotvorné potraviny – vaše ledviny neustále makají na tom, aby kyseliny ve vašem těle pracovaly v rovnováze. Nechte je chvíli odpočinout a posílejte jim potraviny, které jsou aspoň z 80 % zásadotvorné. Z potravin tělo nejvíc zakyseluje pšeničný i žitný chléb, sladkosti a obligátní káva. Naopak přidejte v konzumaci citrusů, zeleninových i masových vývarů, červené řepy, fazolí, celeru, prosa nebo jáhel. Jídla dochucujte prohřívací skořicí a zázvorem.
  4. Nebojte se potravinových doplňků – neberte vše, co je vám nabídnuto. Vždy se zajímejte o kvalitu produktů. K odkyselení organismu, které vede k posílení vašich ledvin, je určitě prospěšné denně konzumovat zelený ječmen a chlorellu. Je jedno, zda v tekuté formě nebo tabletách. Pomoci vám dokážou také Australské květové esence, které můžete užívat vnitřně (kapáním pod jazyk) nebo je lze vmasírovávat do oblasti ledvin.
  5. Vsaďte na relaxaci, přírodu, aromaterapii – zejména v chladnějším období je dobré věnovat se spíše klidnějšímu cvičení, než přemáhání se v posilovně. Vhodná je například jóga, Čhci-Kung nebo Tchai-Ťi. Zajděte si na procházku do přírody, obejměte zdravý strom a nechte jeho energii, aby vstoupila do vašich ledvin. Propojte se se „svým“ stromem a představte si, že i vy máte kořeny, které se umí hluboce spojit s léčivou silou Matky Země. Po návratu domů si dopřejte uvolňující koupel s pár kapkami éterického oleje. Vyčerpání a chmury dokáže rozehnat rozmarýn, cypřiš, jalovec, tymián.

Máte zájem o produkty na míru?

Dodávám nejkvalitnější zelený ječmen na světovém trhu, chlorellu, Australské květové esence i éterické oleje v BIO kvalitě.